Bewegen, lachen, afleiden, erbij horen, herontdekken, gezond blijven. Dat is de kracht van Fietsmaatjes en dat is waar Fietsmaatjes voor staat.

Beleidsmakers en politici hebben het vaak over het behoud van kwaliteit van leven, bevorderen van vitaliteit en niet kijken wat iemand niet meer kan, maar wat nog wel kan. Dat is precies wat Fietsmaatjes doet.

Drie doelgroepen

Fietsmaatjes is betekenisvol voor drie doelgroepen:

  • Onze gasten maakt het minder eenzaam, geeft het beweging, zinvolle contacten en activiteiten.
  • Onze vrijwilligers geeft het een gezonde en zinvolle vrijetijdsbesteding.
  • De mantelzorgers van onze gasten worden door Fietsmaatjes even ontlast óf krijgen door Fietsmaatjes een ander contact met hun dierbaren. Want samen buiten op de fiets levert andere gesprekken op dan in huis.

Voor alle drie de groepen zet Fietsmaatjes.NL zich vol enthousiasme in!

Ervaringen

Claire Laarman en Susanne Roosen
Fietsmaatjes uitje

.

.

Onze gasten en vrijwilligers vertellen graag wat Fietsmaatjes voor hen betekent. Gast Ton bijvoorbeeld, kon door Fietsmaatjes voor het eerst in 65 jaar zelf fietsen! Vrijwilliger Claire vertelt dat ze uit Fietsmaatjes evenveel haalt als haar gast Susanne.

Ook professionele hulpverleners zijn enthousiast over Fietsmaatjes. Zo zegt huisarts Wim ’In plaats van breien of koken, schrijf ik dan ‘Fietsmaatjes’ op als gewenste activiteit. Welzijnswerker Pauline vindt het “een prima manier om uit je isolement te komen”. Omdat het gezellig en gezond is.

“Wij merken dat het fietsen een positieve invloed heeft op het welzijn van de cliënten, omdat zij na het fietsen een stuk spraakzamer en opgewekter zijn en de begeleiders dit ook merken.” [Wouter, Timotijn & Vinnie, Stagiaires Welzijn Teylingen]

Meer weten?

Meer weten over de gasten en vrijwilligers van Fietsmaatjes? Bekijk ons YouTube kanaal voor meer beelden. Kijk ook eens onder projecten. Daar staat o.a. een onderzoek van Fietsmaatjes Teylingen & Fietsmaatjes.NL (2019) naar wie precies hun gasten en vrijwilligers zijn.