Na 65 jaar voor het eerst zelf fietsen

Zelf fietsen behoorde voor Ton van Dam nooit tot de mogelijkheden. Totdat de 71-jarige Voorhouter zo’n vier jaar geleden het project Fietsmaatjes ontdekte en zich daarvoor als gast aanmeldde.

Ton van DamSamen met zijn broers Ko en Aad woont Ton in een door de familie zelf gebouwde woning aan de Jan Steenlaan. ‘Sinds mijn geboorte heb ik een handicap aan mijn been en daardoor kan ik maar heel moeilijk lopen, laat staan dat ik zelf kan fietsen’, vertelt Ton, die uit een gezin met negen jongens en twee meiden stamt. ‘Op een fiets reed ik in het verleden altijd alleen maar mee. Vaak zat ik bij mijn broer Ben achterop’, graaft de goedlachse Voorhouter uit zijn geheugen op. Jarenlang werkte hij op de administratie bij een gerenommeerd bloembollenbedrijf in Hillegom maar eigenlijk wilde hij het liefst van het buitenleven genieten. ‘Een poos terug las ik ergens in een krant of tijdschrift een artikel over Fietsmaatjes en dat project leek mij wel aardig. Op zo’n duofiets kon ik dan eindelijk ook eens zelf fietsen, iets wat ik altijd al dolgraag wilde. Met een fiets kom je op heel veel verschillende plekken en juist ook op stekkies waar je normaliter nooit komt’, weet Ton inmiddels uit ervaring.

Elke twee weken, veelal op de donderdagmiddag, trekt Ton er met zijn vaste fietsmaatje Lenie van Beek uit Voorhout op uit en geniet op een sportieve en ontspannen manier van de prachtige omgeving rondom het bloembollendorp Voorhout. ‘Gelijk vanaf het begin had ik het naar mijn zin. Lenie is een ontzettend leuke vrouw en met haar kom ik overal waar ik heen wil. Telkens opnieuw vraagt zij mij bij de allereerste pedaalslag van de toer “Ton waar wil je nu heen?”, glundert de Voorhouter, die het project, overigens net zoals zijn broers en zussen, geweldig vindt. ‘Als familie dragen wij Fietsmaatjes een heel warm hart toe’, onthullen zowel Ton als Ko en Aad, die bij het gesprek zijn aangeschoven. Drie jaar geleden deed Ton, met goedvinden van al zijn broers en zussen, een wel heel bijzondere gift.

‘Een groot deel van mijn spaarcentjes investeerde ik in Fietsmaatjes zodat er in Voorhout een tweede duofiets voor de gastfietsers ter beschikking kon komen’, memoreert Ton, die als dank voor zijn mooie gebaar door het bestuur van de vrijwilligersorganisatie is benoemd tot ‘eregast’. Bovendien mag hij, zo lang als hij kan, als gast met Fietsmaatjes mee fietsen. ‘Altijd fiets ik op mijn eigen fiets’, klinkt Ton resoluut, terwijl hij vervolgens vertelt geen favorietenrit te hebben.

‘Een lievelingsrondje heb ik niet zo sterk, maar een stop voor koffie met wat lekkers vind ik wel heel belangrijk’, grapt Ton. ‘Weet je, het is hier allemaal zo mooi en in de nabijheid is zo veel prachtige natuur. Je moet dat gewoon willen zien’, aldus de fanatieke fietsster. ‘Fietsen met Lenie is voor mij zorgeloos fietsen en voor een buitje regen ben ik echt niet bang. Er zijn koffiekroegjes zat.’