Bewegen, lachen, afleiden, erbij horen, herontdekken, gezond blijven. Dat is de kracht van Fietsmaatjes en dat is waar Fietsmaatjes voor staat.

Beleidsmakers en politici hebben het vaak over het behoud van kwaliteit van leven, bevorderen van vitaliteit en niet kijken wat iemand niet meer kan, maar wat nog wel kan. Dat is precies wat Fietsmaatjes doet.

Drie doelgroepen

Fietsmaatjes is betekenisvol voor drie doelgroepen:

  • Onze gasten maakt het minder eenzaam, geeft het beweging, zinvolle contacten en activiteiten.
  • Onze vrijwilligers geeft het een gezonde en zinvolle vrijetijdsbesteding.
  • De mantelzorgers van onze gasten worden door Fietsmaatjes even ontlast óf krijgen door Fietsmaatjes een ander contact met hun dierbaren. Want samen buiten op de fiets levert andere gesprekken op dan in huis.

Voor alle drie de groepen zet Fietsmaatjes.NL zich vol enthousiasme in!

In deze animatievideo wordt uitgelegd wat Fietsmaatjes betekent voor mensen met dementie, hun mantelzorgers en hun professionele hulpverleners.

.

.

Ervaringen

Hennie deed alles fietsend: van de boodschappen tot de vakanties, decennialang ging alles op de fiets. Maar op een gegeven moment lukte dit niet meer. Jarenlang fietste ze niet. Totdat er een Fietsmaatjes in haar woonplaats Schiedam kwam. Het fietsgeluk spat er vanaf, luister maar!

Onze gasten en vrijwilligers vertellen graag wat Fietsmaatjes voor hen betekent. Gast Ton bijvoorbeeld, kon door Fietsmaatjes voor het eerst in 65 jaar zelf fietsen! Vrijwilliger Claire vertelt dat ze uit Fietsmaatjes evenveel haalt als haar gast Susanne.

“Mijn fietsmaatje was jaren niet buiten geweest. In plaats van moe op de bank te hangen, kan je na je werk dus ook een stukje gaan fietsen. Ik kom dan altijd weer fris en voldaan terug.” [Vrijwilliger Madeleine, Fietsmaatjes LeidenLeiderdorp]

Ook professionele hulpverleners zijn enthousiast over Fietsmaatjes. Zo zegt huisarts Wim “In plaats van breien of koken, schrijf ik dan ‘Fietsmaatjes’ op als gewenste activiteit.” Welzijnswerker Pauline vindt het “een prima manier om uit je isolement te komen. Omdat het gezellig en gezond is.”

“Wij merken dat het fietsen een positieve invloed heeft op het welzijn van de cliënten, omdat zij na het fietsen een stuk spraakzamer en opgewekter zijn en de begeleiders dit ook merken.” [Wouter, Timotijn & Vinnie, Stagiaires Welzijn Teylingen]

Meer weten?

Meer weten over de gasten en vrijwilligers van Fietsmaatjes? Wij hebben en aantal verhalen van gasten, vrijwilligers en professionele hulpverleners verzameld op onze website. Bekijk ons YouTube kanaal en sociale media voor meer beelden. Kijk ook eens onder projecten. Daar staat o.a. een onderzoek van Fietsmaatjes Teylingen & Fietsmaatjes.NL (2019) naar wie precies hun gasten en vrijwilligers zijn.