Bewegen, lachen, afleiden, erbij horen, herontdekken, gezond blijven. Dat is de kracht van Fietsmaatjes en dat is waar Fietsmaatjes voor staat.

Beleidsmakers en politici hebben het vaak over het behoud van kwaliteit van leven, bevorderen van vitaliteit en niet kijken wat iemand niet meer kan, maar wat nog wel kan. Dat is precies wat Fietsmaatjes doet.

Meer dan de helft van de Nederlanders beweegt te weinig (Kenniscentrum Sport & Bewegen). En dat terwijl regelmatig bewegen zo belangrijk is. Samen op de duofiets is een hele mooie (eerste) stap naar meer beweging!

Het ‘waarom’ van Fietsmaatjes in 1 minuut

Fietsmaatjes is betekenisvol voor drie doelgroepen:

  • Onze gasten maakt het minder eenzaam, geeft het beweging, zinvolle contacten en activiteiten.
  • Onze vrijwilligers geeft het een gezonde en zinvolle vrijetijdsbesteding.
  • De mantelzorgers van onze gasten worden door Fietsmaatjes even ontlast óf krijgen door Fietsmaatjes een ander contact met hun dierbaren. Want samen buiten op de fiets levert andere gesprekken op dan in huis.

Voor alle drie de groepen zet Fietsmaatjes.NL zich vol enthousiasme in!

In deze animatievideo wordt uitgelegd wat Fietsmaatjes betekent voor gasten, vrijwilligers, mantelzorgers en professionele hulpverleners..

Ervaringen

Hennie deed alles fietsend: van de boodschappen tot de vakanties, decennialang ging alles op de fiets. Maar op een gegeven moment lukte dit niet meer. Jarenlang fietste ze niet. Totdat er een Fietsmaatjes in haar woonplaats Schiedam kwam. Het fietsgeluk spat er vanaf, luister maar!

Ilse’s vader heeft Alzheimer. Door samen te fietsen hebben ze weer contact en delen ze weer belevenissen.

Nel haar drukke leven veranderde van de ene op de andere dag door een herseninfarct. Met haar twee Fietsmaatjes revalideert ze en trekt ze er lekker op uit. Samen met haar man en een vriendin. Leuk én goed voor haar revalidatie.

Vincent fietst met Fietsmaatjes. Zo blijft hij ook na zijn hersenbloeding actief en onder de mensen.

Meer weten?

Meer weten over de gasten en vrijwilligers van Fietsmaatjes? Wij hebben en aantal verhalen van gasten, vrijwilligers en professionele hulpverleners verzameld op onze website. Bekijk ons YouTube kanaal en sociale media voor meer beelden.

Kijk ook eens onder projecten. Daar staat o.a. een onderzoek van Fietsmaatjes Teylingen & Fietsmaatjes.NL (2019) naar wie precies hun gasten en vrijwilligers zijn.

“In plaats van breien of koken, schrijf ik dan ‘Fietsmaatjes’ op als gewenste activiteit.”

Huisarts Wim

“Mijn fietsmaatje was jaren niet buiten geweest. In plaats van moe op de bank te hangen, kan je na je werk dus ook een stukje gaan fietsen. Ik kom dan altijd weer fris en voldaan terug.”

Vrijwilliger Madeleine