Status: loopt

Fietsmaatjes organisaties gaan planningsysteem SamenFietsen vernieuwen

In november 2022 is het project SamenFietsen 2.0 van start gegaan, met als doel om een geheel vernieuwde applicatie van ons online duofietsrooster op te leveren voor alle lokale Fietsmaatjes organisaties in Nederland. Aan dit project geven 9 lokale Fietsmaatjes organisaties en Fietsmaatjes.NL een actieve bijdrage. De definitie van alle functies zijn begin dit jaar met de lokale Fietsmaatjes organisaties opgesteld. De ontwikkeling is in augustus gestart door het software bedrijf Endeavour uit Haarlem. Endeavour heeft een groot aantal ontwikkeluren geschonken en ook de eigenaar Springvloed BV van SamenFietsen zal een bedrag mee investeren in de ontwikkeling. De twee financiële sponsors van Fietsmaatjes.NL voor het project SamenFietsen 2.0 zijn Stichting Vrienden op de Fiets en het Oranje Fonds.

SamenFietsen logo
Oranje Fonds logo
logo Fietsmaatjes

Wat gaat er zoal veranderen in SamenFietsen?

De basisfuncties in SamenFietsen worden verbeterd en/of uitgebreid:

  • De gebruikers blijven hetzelfde: gasten, fietsvrijwilligers en vrijwilligers met bijzondere functies.
  • Alle gebruikers worden geregistreerd met een gebruikersnaam en een paswoord. De gebruikersnaam hoeft niet meer een e-mailadres te zijn. Dit is prettig, want verschillende gasten hebben geen e-mailadres en sommige vrijwilligers willen hetzelfde e-mailadres meerdere malen kunnen gebruiken, denk bijvoorbeeld aan een vrijwilliger die ook contactpersoon is voor een gast.
  • Het inplannen van de ritten door fietsvrijwilligers blijft hetzelfde. Het veranderen van tijdstip en fiets in een afspraak wordt eenvoudiger.
  • Het inplannen van een proefrit wordt beter ondersteund en is automatisch zonder kosten.

Er zijn een aantal vrijwilligers met bijzondere functies die beter ondersteund gaan worden:

  • Coördinator: de coördinator krijgt meerdere bevoegdheden. Ook nieuw is dat iedere gast of vrijwilliger wordt gekoppeld aan een coördinator. De overzichten van gasten, vrijwilligers, gemaakte ritten en ritevaluaties worden zo voor de coördinator beter en makkelijker te gebruiken.
  • Penningmeester: de kosten van de fietsrit voor de gast wordt  op organisatieniveau (met eventueel meerdere locaties) bepaald. De penningmeester kan financiële data invoeren en saldo overzichten maken voor facturen of incasso’s.
  • De fietsbeheerder kan straks zelf een fiets in 1x uit het rooster halen voor een zelf in te stellen periode. Handig als de fiets een service- of onderhoudsbeurt heeft.

Ook technisch worden er een aantal verbeteringen doorgevoerd:

  • Op een mobiele telefoon verwachten we een veel betere gebruikerservaring omdat de schermen en knoppen beter zullen schalen met het kleinere scherm. De applicatie zal op de desktop er ongeveer hetzelfde uitzien als nu.
  • De applicatie SamenFietsen wordt gebouwd op een volledig nieuwe database. De omzetting van de bestaande data naar de nieuwe database zal automatisch plaatsvinden.

We verwachten dat het nieuwe SamenFietsen begin 2024 operationeel zal zijn. We kijken er naar uit!