Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Eigen locatie starten

Hoe zet je een Fietsmaatjes locatie op?

Wat leuk dat je overweegt een eigen locatie te starten! Je doet dit samen met 6-10 enthousiaste plaatsgenoten. Speciaal voor nieuwe teams hebben we het Starterspakket ontwikkeld. In vier fasen helpen we je om een locatie op te richten:

1. Oriëntatiefase

Je volgt onze online informatiebijeenkomst, en we bespreken samen hoe je Fietsmaatjes in jouw gemeente kunt opzetten.

2. Opstartfase

Je gaat samen met ons op zoek naar andere teamleden.

3. Inrichtingsfase

Met jouw lokale team plannen we een training om de organisatie op te zetten. Onderwerpen zijn onder andere taakverdeling, stichting oprichten, duofiets kiezen, stalling, financiën, fondsenwerving en beleid.

4. Fietsmaatjesfase

Na fase 3 volgt een tweede training over bestuurstaken, werkwijze voor gasten en vrijwilligers, het fietsenrooster, vrijwilligersbeleid en het beheer van de duofietsen.

Welke hulp kun je verwachten?

Fietsmaatjes.NL helpt je graag bij het opstarten van jouw eigen locatie. Naast ondersteuning bij het vinden van teamleden en het verzorgen van trainingen, ontvang je van ons een compleet draaiboek met handige documenten. We helpen ook met het werven van fondsen en staan altijd klaar met deskundig advies. Dit bespaart de locaties veel werk, zodat ze sneller kunnen doen waar het echt om gaat: samen fietsen. Waarom het wiel opnieuw uitvinden als wij dat al hebben gedaan?

 

"Waarom het wiel opnieuw uitvinden als wij dat al hebben gedaan? "

Wat is de eerste stap?

Een succesvolle Fietsmaatjes organisatie behoeft een goede kopploeg. Daarna volgt het peloton vanzelf. Een groep enthousiaste vrijwilligers dus, daar begint het mee. Elk lokaal team heeft minimaal 3 bestuursleden: een secretaris, penningmeester en voorzitter. Daarnaast zijn er uitvoerende teamleden: een coördinator voor gasten & vrijwilligers, een coördinator PR & communicatie en een technisch fietsbeheerder. Tijdens de online informatiebijeenkomst vertellen we hier meer over.

De Fietsmaatjes familie

Als je een Fietsmaatjes-locatie opricht, word je automatisch lid van de Fietsmaatjes-familie. Dit landelijke platform biedt gezamenlijke PR, netwerkbijeenkomsten, digitale workshops en vier thematische WhatsApp-groepen. Meedoen is niet verplicht, maar wel leuk! Daarnaast kun je lid worden van de landelijke Fietsmaatjes-vereniging, die opkomt voor de belangen van alle locaties.

Hoe werkt een locatie?

Elke locatie zorgt zelf voor de vrijwilligers en gasten. Proefritten, kennismakingsgesprekken en vrijwilligersbijeenkomsten worden lokaal georganiseerd. Alle locaties werken zelfstandig met een eigen bestuur, beleid, duofietsen en financiële administratie. Vrijwilligers voeren alle taken uit, ondersteund door lokale welzijnsmedewerkers. Fietsmaatjes.NL hielp bij de oprichting van alle locaties om dezelfde visie en werkwijze te behouden. Samen zorgen we voor de naam en het logo van Fietsmaatjes. Hier lees je meer over hoe een locatie werkt.

Meld je aan voor de informatiebijeenkomst

We begrijpen dat het spannend kan zijn om een eigen locatie op te starten en dat je eerst meer wilt weten. Of misschien sta je al te springen om te beginnen en wil je weten hoe dat kan. Daarom organiseren we online informatiebijeenkomsten voor geïnteresseerden. Hier leer je meer over Fietsmaatjes, hoe je een locatie kunt opzetten en wie wij zijn.

Initiatiefnemer Jan vat het alvast samen: Fietsmaatjes is fietsen, maatjes, lokaal en kwaliteit.

Wist je dat?

  • Alle duofietsen worden door fondsen gefinancierd.
  • Alle locaties snel groeien na de start, zowel in duofietsen, vrijwilligers en gasten.
  • Alle locaties krijgen steun van hun gemeente.
  • Het opzetten van een locatie kost je géén eigen geld. Alle kosten worden gedekt door subsidies, fondsen en donaties. Wij helpen je daarbij!

Ben jij degene die samen met buurtgenoten een eigen locatie start?

Louise, initiatiefnemer in Voorschoten, raadt iedereen de ondersteuning aan. “Je hoeft niet zelf het wiel uit te vinden. Fietsmaatjes.NL heeft echt een draaiboek waarin van A tot Z beschreven staat welke stappen je moet doorlopen en waar je allemaal aan moet denken. Dus het is heel makkelijk en heel goed geweest.” Bekijk het filmpje over de oprichting van Fietsmaatjes Voorschoten.

Blijf op de hoogte! Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Learn how we helped 100 top brands gain success

Helaas is Fietsmaatjes hier nog niet actief.

Richt jij jouw locatie hier op? Meldt je snel aan voor de informatiebijeenkomst.