Fietsmaatjes is er voor mensen die er graag op uit gaan met de fiets maar dit door een beperking niet meer zelfstandig kunnen.1 Zij zijn onze gasten. Onze lokale organisaties koppelen elke gast aan een vrijwilliger; een beproefd concept. Samen maken de gast en vrijwilliger fietstochten op een duofiets met elektrische trapondersteuning. Door Fietsmaatjes hebben onze gasten meer sociale contacten, zijn gasten vaker buiten, en zijn ze meer in beweging. Samen lekker fietsen en genieten!

Onze gasten zijn mensen met een beperking in bewegen, horen, zien, balans/evenwicht en cognitie (bv. dementie).1,2 Onze vrijwilligers zijn van alle leeftijden en houden van beweging en het leggen van persoonlijke contacten. De lokale organisatie zorgt altijd voor een goede match. Vele fietsmaatjes zijn dan ook echte maatjes geworden!

In totaal fietsen er in Nederland momenteel 1350 gasten en 1140 vrijwilligers rond op een van onze vele duofietsen. Ons streven is om dit aantal flink te laten groeien. Daarom begeleiden wij nieuwe initiatieven met de implementatie van ons kwalitatief sterke concept.

Fietsmaatjes concept - Poster Gelukkig hebben we elkaar

Ruud en schoonmoeder

Van der Sar - Fietsmaatjes concept

1 Geschat wordt dat 12 tot 13% van de Nederlandse bevolking een lichamelijke beperking (bewegen, visueel, of auditief) heeft die het functioneren beperkt (CBS, 2017; Duijf, 2018). Een groot deel van deze groep kan door de beperking niet meer zelfstandig fietsen.

2 Ongeveer 1.5% tot 1.6% van de Nederlandse bevolking heeft dementie (Volksgezondheid en Zorg, 2016).